maanantai 11. joulukuuta 2017

ESRAJA:n pikkujoulukisat 9.12.2017


ESRAJA:n pikkujoulukisat 9.12.2017 
Jatilan talli, Mäntsälä


Jo toiset pikkujoulukisat tänä vuonna! Täytyy sanoa, että on ihan mahtavaa kuinka paljon laji on kasvanut ja kilpailu- ja treenimahdollisuudet monipuolistuneet. Minun ensimmäiset kilpailuni olivat vaatimattomasti SM-kilpailut, sillä muita kisoja ei ollut juurikaan tarjolla. Nyt on mahdollista aloittaa kilpailu-ura tällaisilla mukavilla matalan kynnyksen kisoilla ja näihinkin kisoihin saatiin mukaan mukava määrä aloittelijoita tai ensimmäistä kertaa kisaavia!

Olin näissäkin kisoissa yhtenä järjestäjänä. Kisat meinasivat peruuntua ensin kokonaan, kunnes Turun tiimimme otti asian hoitaakseen. Onkin vähän eri juttu järjestää kilpailuita toiseen kaupunkiin hevosien kera rajallisessa aikatauluissa (vaikka hevoset toki olivat kyseisessä kaupungissa ja tallissa jo valmiina) kuin naapurikaupunkiin omalle kotitallille kokonaan ilman hevosia. 

Pisteenlasku on vakavaa hommaa! Kuva: Marjut Siro
Näissäkin kilpailuissa paras puku palkittiin, joten yritin nähdä edes hieman vaivaa. Halusin kuitenkin pukeutua lämpimästi, joten asuksi valikoitui lahjapakettipuku, joka mahtui mainiosti kaiken toppauksen päälle eikä rajoittanut ampumista. Sijoituin pukukilpailussa jaetulle toiselle sijalle! Pukukisan ensimmäinen sija meni ansaitusti upealle jääneidolle Liljalle, joka kilpaili lajissamme ensimmäistä kertaa.


Oman pukuni lisäksi olin pukenut jouselleni kilisevän tonttulakin. Myös ratsuni Zirkon oli varustautunut tonttulakilla. Vaikka jouseni tonttulakki ei häirinnyt ampumista ja se oli itseäni riemastuttava lisäys, voinen silti syyttää kisamenestyksestäni ainakin osittain sitä. Koska ainahan pitää olla jotain mitä syyttää, ja mielellään niin, ettei syy ole itsessä eikä hevosessa? Zirkonia tonttulakin kilisevä kulkunen hieman ihmetytti. Zirkon ei pelännyt sitä, mutta varsinkin maneesin päädyssä hidasti vauhtia kuunnellakseen, mistä ääni kuuluu. Lämmittelyalueella kilinä ja kulkunen ei Zirkonia kiinnostanut, ei vaikka yritin sitä hänelle esitelläkin. Ehkäpä maneesin päädyssä kaikui eri tavalla? Zirkon meni kanssani 10-20 sekuntia hitaammin kuin muiden ratsastajiensa kanssa. Mahtuipa mukaan yksi vessataukokin. Aina olisi tietysti voinut ampuakin paremmin, mutta osumien suhteen olen tällä kertaa suoritukseeni melko tyytyväinen. Ammuin paljon nelosia, vaikka toisaalta myös ohi pistealueen. Kuitenkin keskittymiseni oli taas hieman enemmän hevosessa kuin ampumisessa, koska jouduin hoputtamaan Zirkonia ja askellajikin saattoi vaihdella suoritusten aikana. Olin kuitenkin jo etukäteen päättänyt, että en anna mahdollisten askellajivaihdosten häiritä, vaan kun lähellä on taulu, ammun sen siinä askellajissa jossa satun sillä hetkellä olemaan; se kun on sallittua. Lisäksi oli haastavaa loikata pisteenlaskijan paikalta äkisti kilpailijan paikalle ja paras kierrokseni olikin viimeinen kierrokseni. Vasta silloin heräsin keskittyneeseen suoritukseen ja ampumisenikin alkoi sujua (sain osuman jokaiseen tauluun). Joka tapauksessa kehittymistä viime vuoden pikkujoulukisoihin verrattuna samalla ratatyypillä ja samalla ratsulla on havaittavissa! Ensi kerralla jätän ehkä sittenkin sen kulkusen pois jousestani. Vähän enemmillä aikabonuksilla sijoitukseni olisi voinut olla viiden tai jopa kolmen parhaan joukossa. Tai tietysti myös ampumalla jokaista taulua keskelle sijoitukseni olisi voinut olla parempi. Tai jos kukaan minua paremmin sijoittunut ei olisi kilpaillut lainkaan. Aina voi jossitella. Mutta tällä kertaa aikapisteet jäi saamatta selkeästi vain yhden hölmön kulkusen takia!

Pisteet: 126,8
Sijoitus 7/16


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti